Aika. Voisiko aihe olla enää yhtään laajempi? En usko! Aika, avaruus, kaikkeus… alkuräjähdys. Ryhmän yhteisen alkuideoinnin jälkeen aloin käsitellä aihetta ”aika” filosofiselta suunnalta. Ajatukseni tosin eivät tahtoneet löytää tietä ulos sähkökoneista ja kellomekanismeista. Lopulta tarrauduin tuoli-ideaan. Tuolin kautta löytyi suunta ajan suhteellisuuteen. Avaruus eli aika ja teoria madonreiistä mahdollistaisi aikamatkailun. Mietin mitä tapahtuisikaan tuolin aikamatkalla? Mitä mahdollisuuksia aikamatkailu antaisikaan muotoilijalle? Entäpä jos sattuisikin jokin virhe matkalla roko koo- ajasta nykyisyyteen. Vai onko aika alkanut kulumaan jo liian vikkelään, pysyvätkö muotoilijat ajan hermolla? Paljon kysymyksiä, vähän ideoita tuotteesta, tai no ainakaan innovaatiosta. Tehtävän alkuvaiheessa ja kahdessa ensimmäisessä ideassa se ehkä näkyykin että olin pilke silmäkulmassa lähtenyt liikkeelle. Toivottavasti seuraavat kuvat kertovat ajatukseni ajasta ja mitä päässäni kehittyi tässä tuote innovaatio tehtävänannossa.

 

aikatuoli-2

Tuoli ehdotelman jälkeen ajatukseni jäivät kieppumaan vielä ajassa tapahtuvan muodonmuutoksen yhteyteen. Miten kuvaisin aikaa prosessina enkä niinkään tuotteena? Niin kuin monta kertaa aiemmin luonnosta löytyi taas ideantynkää aiheen prosessoimiseen. Perhosen muodonmuutos toukasta aikuiseksi perhoseksi tarjosi valmista kuvitusta osaksi ideaani. Aikaansaannoksessani tämä muodonmuutos on vain vähän mennyt sivuraiteille, toukasta tuli pannulappu. Tuotos on taiteellisempi ja filosofisempi kuin edeltäjänsä. Perhosen muodonmuutos on oikeastaan kuvaus itse tuotekehitysprosessista tai innovoinnista. Pannulappu on radikaali tuote jota ei voitu edes ennustaa syntyvän. En laske tätä oikeastaan varsinaiseksi ehdotelmaksi, olkoon mieleni kuvitusta tehtävän välivaiheilta.

perhonen

Seuraava ehdotelma sivuaa aika teemaa useammalta eri kulmalta kuin aikaisemmat. Aika-liike on yksi niistä. Aika on arvokasta kuten hoetaan. Miten saada aika riittämään edes kaikkein tärkeimpiin askareisiin. Työ on toimeentulon kannalta tärkeää, vielä tärkeämpää on terveys. Joku heitti alkuideointivaiheessa ajatuksen ihmisten aktivoinnista liikkeeseen. Tähän pohjautuu ideani pyörivästä tai pyöritettävistä työpisteistä.

Fysikaalisena ilmiönä pyöriminen on tämän maailman tehokkainta liikettä. En tunne laskukaavaa tälle ilmiölle, eikä se tässä kohtaa ole tarpeenkaan. Maailmankaikkeudessa kuitenkin kaikki kappaleet pyörivät. Kuu kiertää akselinsa ympäri samalla kun se pyörähtää maapallon ympäri, näin yksinkertaistaen. Maa taas kiertää tähteään eli aurinkoa jne. Oletettavasti ihminenkin on tämän havainnoinut jo tuhansia vuosia sitten. Siis avaruudellisen pyörimisliikkeen. Näistä iäisistä ilmiöistä ajatukseni pysähtyivät Conan- pyörään joka lienee nimetty myyttisen elokuvasankarin mukaan. Conan-barbaari elokuvassa nuori poika varttuu aikuiseksi pyörittämällä suunnatonta ratasta. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat johonkin fiktiiviseen aikakauteen joka voisi hyvinkin olla pyörän kaksimisen aikaa. No en lähde minäkään sitä pyörää keksimään uudestaan mutta työ ja fyysinen rasitus voisi yhdistyä jälleen pyörimisliikkeen kautta.

aikapoyta-1