portaat

Ihminen on aina yrittänyt hallita aikaa. Aika kuluttaa. Ajan kuluminen luo muistoja. Muistot tekevät ajan kulumisen näkyväksi. Aika kuluu, lapset kasvaa, aikuiset vanhenevat. Ajan kuluma näkyy tavaroissa, esineissä ja ajatuksissamme. Muistoissamme on esineitä, jotka ovat jo menettäneet merkityksen. Aikakäsitettä pohtiessamme nousi esiin esineitä kuten puhelinpöytä, joka liittyi oleellisesti lankapuhelimeen. Kumpaakaan ei nykykodeista löydy.

Aika, mitä se meille merkitsee, miten se meitä hallitsee? Täytämme kalenteria, kuka missäkin muodossa, tuijotamme kelloa pitkin päivää ja yötä. Odotamme, että aika pysähtyisi, saisimme ahertaa ja luoda ajan kanssa. Mutta ei aikaakaan kun huomaamme, että aika kiitää ja kaiken piti olla valmista jo eilen. Aika karkaa käsistä. Sanotaan, että pitäisi elää ajassa, asiat hoituu aikanaan omalla painollaan.

Aika on matka, joka vie meitä eteenpäin, kohti jotain tuntematonta. Me kaikki kuljemme ajanvirrassa, jonka päämäärä on arvoitus.

tiet

Suunnittelussa lähdin värienmatkaan. Värit ovat aina olleet minulle lähtökohta, josta aloittaa. Alkoi pohdinta, mitä väreille tapahtuu ajan kuluessa? Missä se parhaiten näkyisin? Miksi värit muuttuvat ajan kuluessa? Värit haalistuu, harmaantuu, kellastuu.. Mikä niitä muuttaa, valo, vesi, lämpötila…

Perinteinen vanha kunnon joka kodin tekstiili, jonka kaikki varmasti tunnistaa on räsymatto, johon on kudottu ajan kuluttamat tekstiilit.

matot1

Ajankuluma voisi näkyä värityksessä, raitojen määränä vuoden aikana, vuodenaikojen mukaan, kuukausien, viikkojen tai päivien mukaan. Muodoissa ja kuvioissa ajankuluma syntyisi vuosirenkaina tai hiekkaa valuvana tiimalasina.

Ajanpyörä pyörii, tahdomme tai emme. Jos vierivä kivi ei sammaloidu, niin ei pyöräkään.

ajanpyorat

Pohtiessani tuota lähtökohtaamme puhelinpöytää, millä sen voisi korvata nykypäivänä, mitä eteisestämme voisi löytyä ja mille olisi tarvetta. Taskuissamme kulkee pientä tavara, puhelin, avaimet, linkkilippu jne. Minne ne laitetaan kun tullaan kotiin? Erilaisille säilyttimille on aina tarvetta. Ajanpöyristä muotoitui säilyttimiä.

hyllykot

Tekstiileissä ajanpöyrät saivat palloistuimen ja lattiatyynyn muodon.

tyynyt

Ajatukset jäivät pyörimään ympyrää, oman osaamisen vahvuudet löytyvät kuitenkin tekstiileistä. Suunnittelua jarruttaa aina materiaalien ja tekniikoiden tuntemus. Se, mikä kynästä lähtee on jo päässä valmistettu. Käsi ja pää kulkevat eri ajassa. Kuka tietää, milloin ne kulkevat samaa tahtia. -Satu-